MARC details
000 -Návěští |
Řídící pole kódované 24B |
02293nam a2200349 i 4500 |
001 - Kontrolní číslo |
Řídící pole proměnné |
104692 |
003 - Identifikátor kontrolního čísla |
Řídící pole proměnné |
CZ-VdMK |
005 - Datum posledního zpracování |
Řídící pole 16B |
20210108153102.0 |
008 - Údaje pevné délky |
Řídící pole kódované 40B |
201214s2020 xr ||| | cze | cze |
020 ## - ISBN |
ISBN |
9788073765668 |
Zpřesnění |
(vázáno) : |
Dostupnost |
519.00 Kč |
040 ## - Zdroj katalogizace-agentura |
Agentura původní katalogizace |
KOG001 |
Jazyk katalogizace |
cze |
Použitá pravidla popisu |
rda |
041 0# - Kód jazyka |
Kód jazyka textu/zvuku, mezititulků |
čeština |
044 ## - Kód země vydání/výroby |
Kód geografické oblasti/země |
Česko |
072 #7 - Kód předmětové kategorie - Konspekt |
Předmětová kategorie |
664 |
Název skupiny/kategorie konspektu |
Potravinářský průmysl |
Číslo předmětové kategorie |
19 |
080 ## - MDT |
Klasifikační znak MDT |
664 |
100 1# - Hlavní záhlaví - osobní jméno autora |
Osobní jméno |
Polák, Jiří, |
Datumy související se jménem |
1946- |
Číslo autoritního záznamu |
jk01100395 |
Kód role |
Autor |
(RLIN) |
104340 |
245 10 - Údaje o názvu |
Název |
Příběh žvýkací gumy / |
Údaj o odpovědností, atd. |
Jiří Polák, Miroslav Nikl |
250 ## - Údaje o vydání |
Označení vydání |
Vydání první |
264 #1 - Nakladatelské údaje, údaje o vytvoření díla a údaje o autorských právech |
Místo vydání, distribuce atd. |
Velké Přílepy : |
Jméno nakladatele, distributora, atd. |
Olympia, |
Datum vydání, distribuce, atd. |
2020 |
300 ## - Fyzický popis |
Rozsah |
219 stran : |
Další fyzické údaje |
barevné fotografie ; |
Rozměry |
26 cm |
336 ## - Typ obsahu |
Typ obsahu - termín |
text |
Typ obsahu - kód |
txt |
Zdroj |
rdacontent |
337 ## - Typ média |
Typ obsahu - termín |
bez média |
Typ obsahu - kód |
n |
Zdroj |
rdamedia |
338 ## - Typ nosiče |
Typ nosiče - termín |
svazek |
Typ nosiče - kód |
nc |
Zdroj |
rdacarrier |
520 2# - Anotace |
Anotace, atd. |
Žvýkací guma. Pochutina s téměř dvousetletou historií rozšířená dnes po celém světě. Její žvýkání zrychluje krevní oběh, prokrvuje dásně a zvyšuje tvorbu slin, které napomáhají neutralizaci kyseliny plaku poškozujícího zubní sklovinu. Uplynulé století plné válek a politických zvratů však přisoudilo žvýkačce i další role včetně - jazykem komunistické propagandy - "ideologické diverze". V době po druhé světové válce se stala výrazem západního stylu života a v ujařmené východní Evropě, jak na stránkách knihy vzpomínají známé osobnosti, se vyvažovala zlatem. Kolem "chewing gum" vznikla též jakási subkultura, která se vedle konzumace voňavých plátků a polštářků podílela na osvětě široké populace formou vkládaných obrázků ať již zábavného, tak i edukativního charakteru. Konečně narůstající produkce žvýkací gumy ve světovém měřítku a rozmanitost obalů a příloh zrodily též sběratelský obor, jemuž ve světě holduje nezanedbatelný počet lidí. O tom všem, slovem i obrazem, vypovídá tato ojedinělá publikace - první svého druhu na českém knižním trhu. |
650 #7 - Vedlejší věcné záhlaví - věcné téma |
Zdroj záhlaví nebo termínu |
Soubor věcných autorit Národní knihovny ČR |
Věcné téma |
žvýkačky |
Číslo autoritního záznamu |
ph893860 |
(RLIN) |
104341 |
650 #7 - Vedlejší věcné záhlaví - věcné téma |
Zdroj záhlaví nebo termínu |
Soubor věcných autorit Národní knihovny ČR |
Věcné téma |
potravinářské výrobky |
Číslo autoritního záznamu |
ph124429 |
(RLIN) |
104317 |
651 #7 - Vedlejší věcné záhlaví - geografické jméno |
Geografické jméno |
Velim (Česko) |
Číslo autoritního záznamu |
ge131250 |
(RLIN) |
104342 |
655 #7 - Rejstříkový termín - žánr/forma |
Žánr/forma či základní termín |
populárně-naučné publikace |
Číslo autoritního záznamu |
fd131864 |
Zdroj záhlaví nebo termínu |
Soubor věcných autorit Národní knihovny ČR |
(RLIN) |
99417 |
700 1# - Vedlejší záhlaví - osobní jméno autora |
Osobní jméno |
Nikl, Miroslav |
Kód role |
Autor |
910 ## - Údaje o vlastníkovi jednotky (exempláře) |
Sigla vlastníka jednotky |
DCG501 - Městská knihovna Varnsdorf |
993 ## - Údaje o jednotce (exempláři) |
-- |
1 |